Начин на приготвяне
Измийте добре агнешките дреболии. Почистете ги от ципите.
В купа заделете черния дроб.
Останалите дреболии сварете в тенджера с вода, като премахвате пяната, която ще се образува. Към водата добавете 1/2 от старият лук, без да го нарязвате, бахара, дафиновият лист и зърната черен пипер.
От получилия се булюн отделете 600 мл за ориза, а останалата част излейте, докато е още гореща, върху черния дроб, за да го попарите.
Нарежете си гъбите, лука, магданоза, джоджена, чесъна и морковите на ситно.
Нарежете и вече сварените дреболии.
Измийте ориза със студена вода. Задушете лука с морковите и щипка сол за две-три минути и добавете гъбите.
Гответе още 2 минутки и изсипете ориза към зеленчуците. Запържете го, докато стане прозрачен.
Добавете дреболиите и зелените подправки (магданоза и джоджена). Овкусете със солта и пипера и налейте бульона. Прехвърлете в тава и печете на 180 г на горен и долен реотан за около 45-50 минути.
Направете заливка за дроб сарма, като към киселото мляко прибавите яйцата. Разбъркайте до хомогенна смес и добавете брашно. Разбийте добре, докато не се усвоят съставките и в сместа няма бучки брашно.
Овкусете със сол и залейте дроб сармата. Допичаме във фурната за още 10-15 минутки, докато стане златиста.
Ароматната агнешка дроб сарма е класика, която всички обичат. Може да я сервирате с гарнитура от краставичка или пък пролетна салата.