Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Дроб сарма»Агнешка дроб сарма за Великден

Агнешка дроб сарма за Великден

Агнешка дроб сарма за Великден
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
125 мин.
Общо
155 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - 1 бр.
  • ориз - 200 г
  • пресен лук - 2 връзки
  • лук - 1/2 глава
  • пресен чесън - 1 връзка
  • пресен джоджен - 1 връзка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползваме агнешки дреболии - черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце, които измиваме със студена вода.

Черният дроб попарваме във вряща вода. Слагаме всичко това, без булото, да се сварят в подходяща тенджера с подсолена вода за около час.

Отцеждаме след като са готови, охлаждаме и нарязваме на кубчета.

Бульонът запазваме като прецеждаме.

Нарязваме на ситно двата вида лук и чесъна. Главата стар лук запържваме в олиото, докато омекне и към него добавяме ориза.

Запържването продължава, докато ориза стане стъклен и след това се сипва пресният лук, пресният чесън и червеният пипер.

Прибавят се дреболиите и нарязания на ситно джоджен.

Наливаме 700 мл от бульона и овкусяваме със сол и черен пипер.

Завиваме с булото и печем агнешката дроб сарма на 180°С за 50 минути.

През това време си приготвяме заливката. Приготвя се с киселото мляко, яйцата и брашното.

Готовата смес разпределяме върху агнешката дроб сарма за Великден и допичаме за още 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка: