Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Ароматен сладкиш с извара без захар

Ароматен сладкиш с извара без захар

Ароматен сладкиш с извара без захар
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Може да се насладите без угризения на този вкусен и ароматен сладкиш с извара и сушени плодове без захар, който е чудесен за следобедния чай или кафе"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
  • стевия - 3 с.л. или друг подсладител
  • извара - 180 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • олио - 50 мл
  • лимон - кората на 1/2 цитрус
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 10 г
  • сушени плодове - 100 г стафиди, фурми, червени боровинки
  • ром - 3 с.л.
  • ядки - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете стафидите и сушените червени боровинки в малко ром за 30 минути, като периодично ги разбърквате.

Премахнете костилките на фурмите, ако имат такива, и ги нарежете на дребни парчета. Ползвах натурални фурми без захар.

Разбийте яйцето с щипка сол и стевията или друг подсладител по ваш вкус. Ако все пак решите да направите сладкиша със захар, количеството е 5-6 с. л.

След това добавете изварата, олиото, ванилията и фино настъргана кора на половин лимон, само жълтата част.

Разбъркайте до гладка смес и започнете да добавяте от брашното, предварително пресято и смесено с бакпулвера.

Първоначално бъркайте с лъжица а после доомесете с ръце, до средно меко тесто, което не лепне.

Покрийте тестото с фолио или кърпа и го оставете да престои 15 минути.

След това разточете тестото върху набрашнена повърхност на голям правоъгълник с дебелина около 0.5 см.

Поръсете разточеното тесто с микса от сушени плодове и навийте на руло откъм широката му част.

Вземете остър нож и разрежете сладкото руло на две части по дължина, след което обърнете всяка с разреза нагоре и преплетете една в друга.

Прехвърлете рулото върху хартия за печене и с помощта на хартията го преместете в подходяща тава.

Финално поръсете с едро нарязани ядки и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 170 °C за 30-35 минути. За готовност проверете с дървено шишче сладкиша с извара.

След изпичане охладете сладкиша върху решетка и може да се насладите без угризения на този вкусен и ароматенсладкиш с извара и сушени плодове без захар, който е чудесен за следобедния чай или кафе.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: