Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Родопски голеник с киселец

Родопски голеник с киселец

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5156k1k3k5
Родопски голеник с киселец
Снимка: Людмила
1 / 3
28/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Родопски голеник с киселец е вкусно ястие за всички, които обичат пролетни зелени храни!"

Необходими Продукти

  • киселец - 1 връзка
  • левурда - 1 връзка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3
  • масло - 35 или 40 г
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка
  • пресен лук - 1 стрък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това родопско ястие обичайно се приготвя на сач или на тиган, но аз го направих изпечено във фурната.

Първо сварих ориза с две чаши вода.

Към топлия ориз прибавих предварително измити и нарязани на дребно лук, киселец, левурда, сол на вкус, чер пипер и мащерка.

Сложих зелениите към горещия ориз, за да омекнат, защото не са предварително обработени.

След това разбих яйцата и ги смесих с останалите продукти. Прибавих и малко от маслото, разбърках.

Останалото масло разтопих в тава с диаметър около 28 см и върху него изсипах сместа от ориз със зелении и яйца.

Пекох на 180 °C до готовност! Да получи приятен загар.

Родопски голеник с киселец е вкусно ястие за всички, които обичат пролетни зелени храни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: