Начин на приготвяне
Това родопско ястие обичайно се приготвя на сач или на тиган, но аз го направих изпечено във фурната.
Първо сварих ориза с две чаши вода.
Към топлия ориз прибавих предварително измити и нарязани на дребно лук, киселец, левурда, сол на вкус, чер пипер и мащерка.
Сложих зелениите към горещия ориз, за да омекнат, защото не са предварително обработени.
След това разбих яйцата и ги смесих с останалите продукти. Прибавих и малко от маслото, разбърках.
Останалото масло разтопих в тава с диаметър около 28 см и върху него изсипах сместа от ориз със зелении и яйца.
Пекох на 180 °C до готовност! Да получи приятен загар.
Родопски голеник с киселец е вкусно ястие за всички, които обичат пролетни зелени храни!