Родопски голеник с лапад

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Родопски голеник с лапад
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Каквито и рецепти и да сме донесли от Родопите, все са били вкусни, та и тази така - страхотна е"

Необходими Продукти

  • лапад - 400 г
  • ориз - 170 г
  • зелен лук - 3 стръка, бялата част
  • яйца - 2 бр., пресни
  • масло - 80 гр.
  • левурда - 3 листа, прясна
  • гьозум - 3 - 4 стръка, пресен
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме лапада от дръжките и жилката по листата. Измиваме левурдата и гьозума, като поставяме всички зеленолистни в гевгир, за да се отцедят добре. Нарязваме лапада и левурдата.

В тенджера прибавяме маслото и нарязания зелен лук. След като той се задуши добавяме лапада и левурдата. Термичната им обработка е на умерен огън.

Ориза сме накиснали във вода за 20 минути. Изплакваме го и го прибавяме към задушените зелени съставки. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.

След като оризът промени цвета си и стане стъклен, прибавяме 2 ч.ч. топла вода. Разбъркваме често ястието, като го оставяме да къкри на слаб огън.

Отстраняваме съда от котлона, след като ориза абсорбира напълно течността.

Родопския голеник се приготвя на сач, но ако не разполагате с такъв използвайте тефлонов тиган.

Прибавете малко мазнина по дъното и изсипете в него всички съставки. Към тях прибавете разбитите яйца и наситнения пресен гьозум, като разбъркате добре.

Изравнете сместа равномерно и поставете тигана на умерен огън. Запичаме голеника, докато придобие златист цвят.

С помощта на капак, с по-голям диаметър обръщаме голеника и го запичаме и от другата страна. Ястието се консумира топло, като можете да го гарнирате с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: