Начин на приготвяне
Почистете 2 връзки от лападовите листа като премахнете с остър нож внимателно дебелата жила в средата на листото.
Наредете почистените и добре измити листа в дълбок съд и ги залейте с вряща вода.
Останалата връзка листа нарежете на ситно.
Нарежете също пресния лук, а моркова настържете на едро ренде.
Загрейте половината от олиото и задушете в него първо лука и морковите.
Щом лукът омекне, прибавете гъбите и нарязаните листа лапад.
След като и те се запържат, прибавете ориза, предварително измит и отцеден.
Запържете и него за няколко минути, докато стане прозрачен и налейте 2 чаши гореща вода.
Прибавете всички подправки и сол на вкус и оставете плънката за сармите на котлона, докато оризът обсорбира течността.
Изчакайте няколко минути плънката да се охлади, след което оформете сармите.
Намажете тава с малко олио и наредете в нея сармите с лапад.
Ако ви е останала част от плънката, сложете и нея в тавата, както в моя случай се получи.
Залейте постните сарми с още 1 чаша гореща вода и добавете на струйка останалото олио.
Поставете тавата в добре загрята фурна на 250 °C и печете около 40 минути, докато водата се изпари и сармичките се запекат.
Добър апетит с най-вкусните сарми с лапад на фурна!