Начин на приготвяне
Приготвянето започва един ден преди самото готвене - тогава мариновам агнешкото.
Обелвам чесъна и броя скилидки разделям на половина (едната част ще ползвам за мариноване, а другата за шпиковане).
Обелвам моркова, разрязвам го по дължина на четвъртини, а след това го режа на парчета с сължина около 1 см.
С дълъг и тънък нож пробождам месото тук-там и във всеки прорез слагам парче морков и скилидка чесън.
Чесънът, който съм отделил за мариноване, заедно със солта, листата на джоджена, девесила и една нарязана на ситно люта чушка, счуквам в хаванче. Добавям зехтин към сместа, разбърквам добре и се заемам с шпиковане на месото. Стъблата от джоджена и девесила слагам в найлонов плик и прибирам в хладилника, за да ги ползвам следващия ден при изпичането.
С приготвената марината натривам агнешкото месце от всички страни. Поставям месото в найлонов плик, завързвам го и го вкарвам в хладилника да се маринова през следващите 24 часа.
Готвенето продължава на следващия ден (сутринта на Великден/Гергьовден)
Обелвам картофите, лука, целината и ги нарязвам на едри парчета, а след това ги поставям в тава/гювеч за печене. Към тях добавям и дръжките от джоджен и девесил и кората от лимона.
Изваждам агнешкото от хладилника, поръсвам го с пушен червен пипер и го втривам с ръка в месото. След това поставям месото върху зеленчуците в тавата.
Поливам агнешкото с бирата. Не добавям никаква вода, само бира!
Върху месото поставям малки бучки масло.
Завивам тавата с алуминиево фолио и вкарвам във фурната. Включвам на 150 градуса и пека за 2 часа.
Премахвам фолиото и с помощта на лъжица поливам месото със соковете, които са се отделили при печенето. Връщам във фурната, без фолио, за още 30 мин, като на всеки 10 минути отново отварям фурната и поливам месото със соковете му.
След 30 минути отделям зеленчуците от печенето на агнешкото, заедно с течността и ги пасирам.
Поднасям агнешкото с гарнитура от дроб сарма, като при сервиране поливам месото с пасирания сос. По традиция се поднася зелена салата към тази пролетна гозба – с маруля, пресен лук, репички и яйца.
Ако ви остане месо от печеното агнешко по тракийски, може да го превърнете в агнешка курбан чорба.