Начин на приготвяне
Сварява се бобът, като се изхвърлят три пъти водата, след като заври.
Вари се, докато бобът е напълно сварен, като се вари във вода, която е нова, и е след като са изхвърлени три води.
Като заври, се слагат три щипки сода за хляб, за да се свари добре и да няма несварени зърна.
Лукът се изчиства, нарязва се на кръгове и се запържва до златисто.
Свареният боб се нарежда в гювеч, като се слага един ред боб, един ред пържен лук, сол и червен пипер. Завършва се с боб без лук и се поръсва с целина и джоджен.
Налива се вода - да покрие боба. Пече се във фурна с капак на гърнето, а 15 минути преди да е готово, капакът се маха и се готви без него, за да се запече.
Бобът по тракийски е готов.
Коментари