Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Златисти печени картофи с гъби по арабски

Златисти печени картофи с гъби по арабски

Златисти печени картофи с гъби по арабски
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Опитайте и вие златисти печени картофи с гъби и вкусна подправка от арабската кухня."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг пресни
  • гъби - 300 г печурки
  • рас ел ханут - 1 ч.л. пълна
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 50 г
  • за поръсване
  • чесън - 1 стрък, пресен
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днес приготвих за обяд вкусни картофи с гъби и арабски привкус.

Използвах пресни картофи, които измих добре, без да ги беля.

Нарязах картофите и гъбите на едри парчета.

На дъното на тава сложих олиото, пълна лъжичка от подправката рас ел ханут, сол и черен пипер на вкус.

Прибавих картофите и гъбите и разбърках добре.

Маслото нарязах и разпределих отгоре.

Вода не съм слагала, защото измих гъбите и те ще отпуснат.

Сложих тавата с картофите в загрята фурна на 200 градуса и пекох около час.

Междувременно разбърках 2 пъти.

След като картофите бяха готови, още горещи ги поръсих със ситно нарязани магданоз и 1 стрък пресен чесън и веднага сервирах.

Арабската подправка „Рас ел ханут“ съдържа букет от подправки като куркума, джинджифил, кимион, сминдух, кориандър, сладък и лют червен пипер, бахар.

В различните региони добавят от своите най-типични подправки към сместа. Вариациите са доста. Съставките обикновено се изпичат, след това се счукват с хаванче и накрая се смесват заедно.

В превод от арабски означава буквално „глава на магазина“ и всъщност представлява най-добрата комбинация, която може да забърка собственикът на магазина за подправки от стоката, с която разполага.

Опитайте и вие златисти печени картофи с гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: