Начин на приготвяне
Нарежете единият портокал на тънки колелца и го подредете в подмазнена тавичка. Другия изстискайте заедно с лимона.
Сложете маслото да се разтапя на бавен огън. Към него сипете всички подправки и меда. Разбъркайте със цитрусовите сокове и отстранете от котлона.
Измийте и подсушете пилето. Намажете отвътре с приготвената смес и го сложете върху резените портокал в тавата. Залейте обилно с още от маслено-цитрусовият коктейл, разпределяйки го, така че да попие по всяко ъгълче и гънка на пилето.
Пъхнете тавата в загрята на 125 градуса фурна (без вентилатор) за 30 минути, след това увеличете на 140 за още 1 час.
Идеята е да се сготви на бавен огън и поема от соса, така ще стане невероятно крехко и вкусно.
Всички обичаме хрупкава коричка и за да я постигнете, увеличете фурната до 180 градуса, намажете или залейте още веднъж пилето с остатъка от билковата смес и печете до лек загар. Кожичката става наистина превъзходна!
Аромат, крехкост и ориенталски вкус, които ще ви очароват!
Видях преди време тази рецепта от гостуващ в мексиканско предаване арабски шеф готвач. Оттогава, дори и да променям понякога комбинацията от подправки, аз почти винаги пека пилето по този метод.
Да, изисква повече време, но реално никакви усилия. Просто един път овкусено, то само си се готви във фурната и бавният огън върши цялата работа.
Опитайте!