Начин на приготвяне
В касерола слагаме 400 мл от млякото, сметаната, захарта и ванилията и загряваме до разтапяне на захарта.
В купа си разбиваме жълтъците с останалото мляко. Подготвяме си карамелизираната.
В сух тиган си слагаме захарта на умерен огън. Изсипваме я равномерно и изчакваме да започне да се топи.
След това разбъркваме и след пълното стопяване добавяме лимоновия сок.
Карамелизираната захар си изсипваме в шест огнеупорни купички.
След изстиването на млечната смес добавяме към нея жълтъчната при непрекъснато бъркане.
След обединяване разпределяме получената смес за крем карамел в купичките при карамелизираната захар.
Печем на водна баня крем карамел с мляко и сметана, като водата трябва да е на 1/3 на купичките за 40 минути на 180°C.