Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта с миксер или с бъркалка.
Добавете киселото мляко и олиото, разбъркайте.
Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта.
Прибавете към течните съставки, като разбъркате до хомогенност.
Прибавете настъргана лимонова кора и нарязаният на парченца банан.
Изсипете сместа в подходяща тавичка с незалепващо дъно.
Изпечете банановия кекс на 180 °C за около-30-35 минути, като проверите готовността с помощта на дървена клечка.
Пригответе карамела, като загреете захарта в подходящ съд до карамелизирането.
Добавете маслото и на тънка струйка сметаната при непрекъснато бъркане с дървена бъркалка.
Карамеленият сос е готов, когато стане гладък.
Полейте готовият кекс с глазурата и охладете.
Преди поднасяне нарежете карамеления кекс с подходящи парчета.
Поднесете кекса с банани и карамелена заливка с чаша ароматно кафе.