Начин на приготвяне
Италиански палачинки от тиквички, които напомнят на кюфтенца от тиквички.
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се, разбъркват се и се оставят за 5 - 7 минути. След това се поставят в памучна кърпа и много хубаво се изстискват.
Отново малко се посоляват и отново се изстискват с памучната кърпа. Ще пуснат доста вода, около 150 - 170 мл. може и малко повече. На мен ми е трудно да ги изстисквам в кърпата, затова след като ги посоля, ги поставям в центрофугата за салати и ги завъртам, ще пуснат водата си. Отново леко ги посолявам, разбърквам и отново ги завъртам, отново ще пуснат вода, но вече видимо ще бъдат доста сухи. Прехвърлят се в купа.
С вилица се разбиват яйцата, добавя се още малко сол и смлян черен пипер. Добавят се към тиквичките и се разбърква. Следва брашното - на няколко пъти се добавя, защото ще се прецени точно колко е необходимо, може малко повече от 50 грама, може и малко по-малко, всичко зависи от влажността на тиквичките.
Но нека да се има предвид, че сместа не трябва да е прекалено суха и ронлива, ако е такава, няма да се получат зеленчуковите палачинки. Трябва да бъде влажна и еластична, общо взето 50 г брашно е достатъчно. За ориентир на дъното на купата не трябва да има течност.
Загрява се около 3 - 4 с.л. зехтин в тиган.
Загребва се от сместа със супена лъжица и се поставя в тигана. Запържват се палачинките от тиквички и от двете страни до златисто.
Изваждат се мини палачинките и се поставят върху домакинска хартия да отнеме от мазнината.
Сервират се със заквасена сметана и се посипва малко наситнен магданоз и копър.