Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Горски челядинки с ориз и мащерка

Горски челядинки с ориз и мащерка

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Горски челядинки с ориз и мащерка3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Горски челядинки с ориз и мащерка - много вкусно постно ястие с ориз. Може да се сервира и като гарнитура."

Необходими Продукти

  • горски челядинки - 800 г
  • ориз - 2 ч.ч.
  • моркови - 2 бр.
  • пресен лук - 1 връзка
  • мащерка - 1 ч.л.
  • пресен джоджен - 3 стръка
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Морковите се измиват, обелват и нарязват на кубчета.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Морковите и лукът се слагат в уок тиган, прибавя се олиото и се задушават на среден огън за 10 мин.

Гъбите се измиват много внимателно, за да се не начупят.

След като зеленчуците се задушат, се прибавят гъби челядинки.

Разбърква се много добре и се запържва за 10 мин.

Оризът за ястието се измива до бистра вода.

След като гъбите се запържат, се прибавя оризът.

Разбърква се и се запържва 5 мин., след което се сваля от котлона.

Пресният джоджен се измива и нарязва на ситно.

Солта, джодженът и мащерката се прибавят към сместа в тигана.

Разбърква се много добре и се изсипва с тава с незалепващо покритие.

Залива се с 3 ч.ч. топла вода и се разбърква.

Печем ориза на фурна се на долен реотан на 220 градуса, като след завиране се изключва и се оставя 30 мин. във фурната.

Горски челядинки с ориз и мащерка - много вкусен постен ориз. Става за самостоятелно ястие или като оризова гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: