Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Ванилов крем»Каталунски крем с череши

Каталунски крем с череши

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Каталунски крем с череши
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
"След като се охлади каталунски крем с череши достатъчно, поръсваме с малко захар отгоре и с помощта на горелка карамелизираме."

Необходими Продукти

  • череши - 300 г без костилки
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 200 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 50 г
  • коняк - 50 мл
  • канела
  • ванилия - есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме черешите в касерола заедно с 50 г от захарта.

След като се карамелизират, добавяме щипка канела и коняк.

След като алкохолът се изпари, отстраняваме от котлона.

Разбиваме жълтъците с останалата захар, от която заделяме около 2 с.л.

Прибавяме брашното, ванилията, портокаловата есенция и 100 мл от млякото.

Останалото мляко слагаме в касерола и загряваме на котлона.

На тънка струйка изсипваме яйчената смес в млякото, за да се темперират.

Издърпваме от котлона, прецеждаме и връщаме отново сместа на котлона.

Бъркаме непрекъснато, докато се появят балончета и ваниловият крем се сгъсти.

Отстраняваме от котлона. В подходящи купички поставяме от черешите, а отгоре заливаме с крема.

След като се охлади достатъчно, поръсваме с малко захар отгоре и с помощта на горелка карамелизираме.

Поднасяме веднага каталунски крем с череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: