Начин на приготвяне
Слагаме черешите в касерола заедно с 50 г от захарта.
След като се карамелизират, добавяме щипка канела и коняк.
След като алкохолът се изпари, отстраняваме от котлона.
Разбиваме жълтъците с останалата захар, от която заделяме около 2 с.л.
Прибавяме брашното, ванилията, портокаловата есенция и 100 мл от млякото.
Останалото мляко слагаме в касерола и загряваме на котлона.
На тънка струйка изсипваме яйчената смес в млякото, за да се темперират.
Издърпваме от котлона, прецеждаме и връщаме отново сместа на котлона.
Бъркаме непрекъснато, докато се появят балончета и ваниловият крем се сгъсти.
Отстраняваме от котлона. В подходящи купички поставяме от черешите, а отгоре заливаме с крема.
След като се охлади достатъчно, поръсваме с малко захар отгоре и с помощта на горелка карамелизираме.
Поднасяме веднага каталунски крем с череши.