Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на тиган»Гръцки лимонов спанак с ориз Спанакоризо

Гръцки лимонов спанак с ориз Спанакоризо

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Гръцки лимонов спанак с ориз Спанакоризо
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Спанакоризо Spanakorizo е прави из целия регион на Балканите, но само в Гърция се приготвя с уникалния аромат на лимони"

Необходими Продукти

  • зехтин - 70 г Екстра Върджин
  • червен лук - 1 глава нарязан на по - едро
  • чесън - 1 скилидка пресован
  • сол
  • черен пипер - на вкус смлян
  • зелен лук - 2 стръка
  • копър - 1/2 връзка
  • ориз - 250 г кръглозърнест
  • бяло вино - 150 мл сухо
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • спанак - 1 кг
  • лимонова кора - настъргана от 2 лимона
  • лимонов сок - от 2 лимона
  • риган - 3 щипки
  • за сервиране
  • копър
  • магданоз
  • зелен лук - на ситно пресен
  • лимон
  • сирене фета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се сипват 2 -3 с.л. зехтин и се прибавя лук, нарязан на по-едро, пасиран чесън, сол и черен пипер и се задушава за 2-3 минути. Прибавя се нарязана на ситно бялата част на зеления лук и наситнен копър, разбърква се за 1 минута.

Добавя се измитият и отцеден ориз и се разбърква да 1 - 2 минути. Деглазира се с виното, оставя се да кипне, да се изпари за 1 минута.

Започва да се прибавя бульонът на порции, което ще рече, че след като се е поела първата течност, се налива втора, отново при разбъркване, да се поеме, и се добавя нова част бульон. Това ще отнеме около 15 минути и оризът трябва да е al dente.

В купа се слага измитият спанак, посолява се и се изстисква с ръце, да се отдели водата, и се прибавя към ориза. Разбърква се леко и се готви за около 3 -4 минути.

Ако не е останала достатъчно течност, се наливат още 100 г гореща вода и се изстискват 2 лимона.

Сваля се от котлона и се поръсва с наситнените пера от зелен лук и още малко копър за разкош.

Добавя се и настъргана кора от 2 лимона. покапват се няколко капки зехтин.

Сервира се с резенче лимон и сирене Фета.

Спанакоризо (Spanakorizo) е прави из целия регион на Балканите, не е нещо ново и нещо неизвестно, но всяка страна винаги има по някой и друг нов нюанс, нов елемент, както и тук, при гърците, това са лимоните.

Тази рецепта за спанак с ориз е традиционна за Гърция и ще впечатли с вкус, простичко и лесно за приготвяне и е комбинация от спанак, ориз, лимони и пресни билки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: