Ориз по гръцки

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Ориз по гръцки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4-5
"За всички онези, които не хапват месо или са на пости - вкусно предложение от гръцката кухня"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч. кафяв
  • тиквички - 1 малка
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • магданоз - 1/3 връзка
  • маслини - 2/3 ч.ч. обезкостени
  • домати - 2 броя
  • бульон - 3 - 4 ч.ч. пилешки
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза и го отцедете. Накълцайте ситно лука и го сложете в към 100 мл зехтин да се запържи в широк тиган. След малко добавете накълцания чесън и магданоз.

Докато се задушват нарежете доматите на малки кубчета и ги добавете. Разбъркайте с дървена шпатула и сипете маслините, ситно нарязаните тиквички, а след тях и ориза.

Бъркайте докато се запържи и долейте 1 ч.ч. горещ пилешки бульон. Разбърквайте внимателно и долейте още 1 ч.ч. бульон, щом предната течност се абсорбира.

Така прибавете цялата течност, докато оризът е напълно сварен. Накрая добавете сол, индийско орехче и черен пипер. Похлупете и оставете така за 20 минути преди да поднесете.

Поднесете чиния ориз по гръцки с резен лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка: