Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Супа от Леща»Леща по етиопски (Misir wat)

Леща по етиопски (Misir wat)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Леща по етиопски (Misir wat)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
13/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб Инжер вместо прибори. С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто."

Необходими Продукти

  • червена леща - 300 г
  • лук - 150 г (1 глава)
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • краве масло - 60 г
  • олио - 1 с.л. или зехтин
  • бербере - 2 с.л. (Етиопско къри на прах)
  • дафинов лист - 1 бр.
  • домати - 200 г
  • доматен концентрат - 20 г
  • зеленчуков бульон - 600 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • кориандър - сушени листа или магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте маслото със зехтина или олиото в тенджерка. Запържете в тях накълцаните на ситно или смлени лук, чесън и домати (5-6 минути).

Добавете етиопското къри бербере, дафиновия лист, измитата червена леща, доматения концентрат, бульона, захарта и солта. По принцип на пакета на лещата пише да не се слага сол по време на варене, а чак след като е готова лещата.

Аз не се съобразих с това, а си следвах оригиналната рецепта, където пише да се посоли. Разбира се, нямаше проблем и всичко си се свари перфектно.

Захлупете тенджерката с капак, като го оставите леко открехнат.

Варете 20-30 минути на умерен огън. Следвайте указанията на пакета, тъй като има видове червена леща, която е готова и за по-малко време. Ако е нужно, доливайте вода, но имайте предвид, че ястието трябва да стане гъсто.

За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб вместо прибори. С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто. Този етиопски хляб се нарича Инджера (Injer).

Сервирайте тази вкусна леща в момента, в който е готова. Поръсете със сушен кориандър или магданоз.

* Специфичният вкус на етиопската леща идва от специалното къри на прах Веrbere, което прави вкуса наситен и неустоим. Ако не разполагате с такова, може да си го забъркате сами или в краен случай да ползвате обикновено къри на прах, но вкусът ще се различава от автентичния.

** Приготвих тази леща една идея по-рядка от обичайното, за да я хапваме с лъжици, тъй като нямах от традиционния етиопски хляб. Но определено следващия път смятам да си го направя и него, за да бъде всичко в комплект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: