Начин на приготвяне
Загрейте маслото със зехтина или олиото в тенджерка. Запържете в тях накълцаните на ситно или смлени лук, чесън и домати (5-6 минути).
Добавете етиопското къри бербере, дафиновия лист, измитата червена леща, доматения концентрат, бульона, захарта и солта. По принцип на пакета на лещата пише да не се слага сол по време на варене, а чак след като е готова лещата.
Аз не се съобразих с това, а си следвах оригиналната рецепта, където пише да се посоли. Разбира се, нямаше проблем и всичко си се свари перфектно.
Захлупете тенджерката с капак, като го оставите леко открехнат.
Варете 20-30 минути на умерен огън. Следвайте указанията на пакета, тъй като има видове червена леща, която е готова и за по-малко време. Ако е нужно, доливайте вода, но имайте предвид, че ястието трябва да стане гъсто.
За консумацията на леща по етиопски Misir wat в Етиопия използват тънък хляб вместо прибори. С него чупят и загребват ястието от чиниите, именно затова трябва да е гъсто. Този етиопски хляб се нарича Инджера (Injer).
Сервирайте тази вкусна леща в момента, в който е готова. Поръсете със сушен кориандър или магданоз.
* Специфичният вкус на етиопската леща идва от специалното къри на прах Веrbere, което прави вкуса наситен и неустоим. Ако не разполагате с такова, може да си го забъркате сами или в краен случай да ползвате обикновено къри на прах, но вкусът ще се различава от автентичния.
** Приготвих тази леща една идея по-рядка от обичайното, за да я хапваме с лъжици, тъй като нямах от традиционния етиопски хляб. Но определено следващия път смятам да си го направя и него, за да бъде всичко в комплект.