Начин на приготвяне
Готвенето на речна пъстърва трябва да бъде в съответствие с няколко правила. Те ще помогнат да се избегнат някои грешки - изгаряне, изсъхване, залепване, загуба на форма или вкус:
- не отстранявайте кожата, в противен случай свареното парче ще се разслои, ще загуби сок и нежност;
- когато готвите няколко рибни котлета едновременно, използвайте специална незалепваща скара, тъй като месото на тази риба е много нежно;
- започнете да печете пъстървата само когато скарата е затоплена;
- експериментирайте с билки – опитайте дъгова пъстърва на скара с кимион, розмарин, градински чай, маточина;
- когато печете цяла риба на барбекю, направете разрези отстрани на трупа (без да достигате до билото);
- ако искате бързо да изпечете малки парчета риба със зеленчуци, използвайте шишчета, а не решетка, тъй като с течение на времето рибата ще се изпече и може да падне през ръба;
- преди печене намажете кожата, за да получите златиста коричка, използвайте растително масло за това или марината, ако се основава на зехтин, поръсете кожата с черен пипер, сол и подправки;
- оптималното разстояние на скарата от въглищата е 5-7 см, температурата трябва да е умерена, за да не изсъхне;
- по време на процеса на барбекю е допустимо да се поръси рибата със сухо бяло вино;
- гответе риба за не повече от 20 минути;
- с клечка за зъби установете готовността - ако тече белезникав сок, значи месото е готово.
Речната пъстърва на скара или барбекю е много крехка и ароматна, особено ако следвате рецептата и полезните съвети. Ако не готвите за първи път и вече знаете как се приготвя месото на огън, дайте воля на експериментите - новите маринати и подправки ще ви помогнат да разнообразите вкусовете.
Една простичка рецепта за пъстърва на скара с предварително мариноване.
Почистете рибата и я измийте, след което я подсушете.
Накълцайте розмарина.
Комбинирайте маслото с подправките, за да направите марината.
Наредете пъстървите в маринатата, намажете с течност по цялата повърхност и се оставете в хладилника за 30-60 минути.
Поставете рибата на скарата и запечете за 7-8 минути от двете страни.
Розмаринът може да бъде заменен с други подправки в рецептата.
Пъстървата на скара върви добре с печени и пресни зеленчуци, варени и пържени картофи.
Коментари