Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена пъстърва на грил с марината

Печена пъстърва на грил с марината

Печена пъстърва на грил с марината
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
10/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Пъстървата на скара върви добре с печени и пресни зеленчуци, варени и пържени картофи."

Необходими Продукти

  • пъстърва - 3 бр.
  • зехтин - 2 с.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • розмарин - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Готвенето на речна пъстърва трябва да бъде в съответствие с няколко правила. Те ще помогнат да се избегнат някои грешки - изгаряне, изсъхване, залепване, загуба на форма или вкус:

- не отстранявайте кожата, в противен случай свареното парче ще се разслои, ще загуби сок и нежност;

- когато готвите няколко рибни котлета едновременно, използвайте специална незалепваща скара, тъй като месото на тази риба е много нежно;

- започнете да печете пъстървата само когато скарата е затоплена;

- експериментирайте с билки – опитайте дъгова пъстърва на скара с кимион, розмарин, градински чай, маточина;

- когато печете цяла риба на барбекю, направете разрези отстрани на трупа (без да достигате до билото);

- ако искате бързо да изпечете малки парчета риба със зеленчуци, използвайте шишчета, а не решетка, тъй като с течение на времето рибата ще се изпече и може да падне през ръба;

- преди печене намажете кожата, за да получите златиста коричка, използвайте растително масло за това или марината, ако се основава на зехтин, поръсете кожата с черен пипер, сол и подправки;

- оптималното разстояние на скарата от въглищата е 5-7 см, температурата трябва да е умерена, за да не изсъхне;

- по време на процеса на барбекю е допустимо да се поръси рибата със сухо бяло вино;

- гответе риба за не повече от 20 минути;

- с клечка за зъби установете готовността - ако тече белезникав сок, значи месото е готово.

Речната пъстърва на скара или барбекю е много крехка и ароматна, особено ако следвате рецептата и полезните съвети. Ако не готвите за първи път и вече знаете как се приготвя месото на огън, дайте воля на експериментите - новите маринати и подправки ще ви помогнат да разнообразите вкусовете.

Една простичка рецепта за пъстърва на скара с предварително мариноване.

Почистете рибата и я измийте, след което я подсушете.

Накълцайте розмарина.

Комбинирайте маслото с подправките, за да направите марината.

Наредете пъстървите в маринатата, намажете с течност по цялата повърхност и се оставете в хладилника за 30-60 минути.

Поставете рибата на скарата и запечете за 7-8 минути от двете страни.

Розмаринът може да бъде заменен с други подправки в рецептата.

Пъстървата на скара върви добре с печени и пресни зеленчуци, варени и пържени картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Апетитна!
11.07.2023 00:32