Начин на приготвяне
Голяма купа се покрива с тензух. Броколите се измиват и настъргват в купата. Тиквичките се обелват и измиват. Също се настъргват. Зеленчуците се отцеждат добре.
Слагат се в голямата купа без никаква течност. Към тях се чукват яйцата. Разбива се докато сместа се разпени.
Добавят се овесените ядки, те могат да бъдат по-ситни или по-едри. Придават хрупкавост на рулото.
Чесънът се обелва и пресира, като едната скилидка се добавя към тази смес, а останалата се оставя за млечната смес, която ще е плънката на рулото. Овкусява се със сол и сух магданоз.
Сместа се разбърква. Подготвя се голяма, правоъгълна тава. Покрива се с хартия за печене и се намазнява малко с олио.
Подготвената смес се изсипва и се разстила равномерно. Пече се до загар на зеленчуците. Оставя се да изстине и се подготвя плънката.
В голяма купа се слагат цеденото мляко и киселото мляко. Добавя се заделената скилидка чесън. Натрошава се сиренето. Шунката се нарязва на малки кубчета. Добавя се.
Печената чушка се нарязват на ситно. Добавят се самардала и ако е необходимо - още сол. Сместа се разбърква добре. Плънката може да бъде приготвена предварително и да чака в купа в хладилника, за да бъде спестено време, ако е необходимо.
Както блатът на рулото е още върху хартията за печене, се разпределя плънката, за да се използва хартията за навиването на рулото.
Плънката се разпределя по цялата дължина на блата, като в самия край не се слага много, за да не излиза. Навива се внимателно. Оставя се в хладилника да се охлади и стегне соленото руло от тиквички.
Рулото от тиквички и броколи може да бъде поднесено, както за основно ястие, така и за гарнитура.