Начин на приготвяне
Вегетарианска мусака с грах и зелен боб, която може да гарнирате с гъсто кисело мляко при сервиране.
Нарязваме зеленчуците и подправките за мусака. Слагаме олиото и маслото в загрятата тава на котлона и след това прибавяме и сол. Добавяме лук и пържим за 2-3 минути, докато омекне.
След това добавяме доматите, тиквичките, картофите, моркова, граха и зелен боб. След като и ги разбъркаме хубаво, добавяме червеният пипер и вода, която да покрие зеленчуците. Разбъркваме отново. Слагаме тавата в предварително загрятата фурна.
Докато зеленчуците се готвят, започваме да правим заливката за мусаката. Разбиваме две яйца в отделна купа. След това добавяме половин кофичка кисело мляко, като непрекъснато бъркаме. Накрая добавяме брашното и малко сол, при което разбъркваме още няколко пъти, докато всичко е разбито и се е получила хомогенна смес. Заливката ни е готова.
Когато зеленчуците в тавата са почти говоти, се добавя и ориз, малко черен пипер и при необходимост вода. Щом оризът е сготвен, добавяме магданоза и копъра.
След това изсипваме заливката равномерно по повърхността и я разнасяме с лъжица. Оставяме безмесната мусака да седи във фурната още 7-8 минути, докато видим, че заливката е стегнала. Спираме фурната и оставяме тавата да поседи вътре още 5 минути, преди да я изкараме.
След като сме готови, изчакваме мусаката с ориз да изстине и я сервираме.