Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака със зелен боб и патладжан

Мусака със зелен боб и патладжан

Теодора ТоневаТеодора Тонева
Новак
3021970349
Мусака със зелен боб и патладжан
Снимка: Теодора Тонева
1 / 3
29/07/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Толкова богата, толкова ароматна - едва мусака, която ще се опита да измести от сърцето ви традиционната"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг
  • картофи - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 2 зелени
  • доматено пюре
  • зелен боб - 100 г
  • патладжани - 1 малък
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
  • олио
  • магданоз
  • заливка
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • сода - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистване и нарязваме на ситно морковите и лука. В сгорещено олио запържване каймата, лука и морковите, докато каймата стане на трохи. Картофите и патладжанът се обелват и нарязват на малки кубчета, зеленият пипер се чисти и нарязва на тънки ленти.

Аз използвам запарен и замразен зелен боб (райкин). Към каймата, лука и морковите прибавят картофите, пипера и патладжана и продължавам да пържа още 5-7 минути. След това прибавям доматеното пюре, райкиния боб, червения пипер, солта, чубрицата и една чаша вода.

Оставам да поври малко на котлона (5-7 минути) и изсипвам в тава и пека на 180 градуса. Заливката се прави като се разбият двете яйца с киселото мляко, към тях се прибавя лъжица брашно и щипка сол.

Когато водата се изпари и картофите омекнат заливаме мусаката и се печем до златисто. Мусаката се поднася с кисело мляко, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: