Начин на приготвяне
Изчистване и нарязваме на ситно морковите и лука. В сгорещено олио запържване каймата, лука и морковите, докато каймата стане на трохи. Картофите и патладжанът се обелват и нарязват на малки кубчета, зеленият пипер се чисти и нарязва на тънки ленти.
Аз използвам запарен и замразен зелен боб (райкин). Към каймата, лука и морковите прибавят картофите, пипера и патладжана и продължавам да пържа още 5-7 минути. След това прибавям доматеното пюре, райкиния боб, червения пипер, солта, чубрицата и една чаша вода.
Оставам да поври малко на котлона (5-7 минути) и изсипвам в тава и пека на 180 градуса. Заливката се прави като се разбият двете яйца с киселото мляко, към тях се прибавя лъжица брашно и щипка сол.
Когато водата се изпари и картофите омекнат заливаме мусаката и се печем до златисто. Мусаката се поднася с кисело мляко, поръсена със ситно нарязан магданоз.