Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Вегетарианска мусака с грах и зелен боб

Вегетарианска мусака с грах и зелен боб

ИветИвет
Новак
332814
Вегетарианска мусака с грах и зелен боб
Снимка: Ивет
1 / 4
16/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Вегетарианска мусака с грах и зелен боб, която може да гарнирате с гъсто кисело мляко при сервиране."

Необходими Продукти

  • олио - 50 мл
  • масло - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен лук - 1/2 глава
  • домати - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • картофи - 1 кг
  • грах - 200 г
  • зелен боб - 200 г
  • ориз - 50 г
  • сол - 1 с.л.
  • червен пипер - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • копър
  • магданоз
  • моркови - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вегетарианска мусака с грах и зелен боб, която може да гарнирате с гъсто кисело мляко при сервиране.

Нарязваме зеленчуците и подправките за мусака. Слагаме олиото и маслото в загрятата тава на котлона и след това прибавяме и сол. Добавяме лук и пържим за 2-3 минути, докато омекне.

След това добавяме доматите, тиквичките, картофите, моркова, граха и зелен боб. След като и ги разбъркаме хубаво, добавяме червеният пипер и вода, която да покрие зеленчуците. Разбъркваме отново. Слагаме тавата в предварително загрятата фурна.

Докато зеленчуците се готвят, започваме да правим заливката за мусаката. Разбиваме две яйца в отделна купа. След това добавяме половин кофичка кисело мляко, като непрекъснато бъркаме. Накрая добавяме брашното и малко сол, при което разбъркваме още няколко пъти, докато всичко е разбито и се е получила хомогенна смес. Заливката ни е готова.

Когато зеленчуците в тавата са почти говоти, се добавя и ориз, малко черен пипер и при необходимост вода. Щом оризът е сготвен, добавяме магданоза и копъра.

След това изсипваме заливката равномерно по повърхността и я разнасяме с лъжица. Оставяме безмесната мусака да седи във фурната още 7-8 минути, докато видим, че заливката е стегнала. Спираме фурната и оставяме тавата да поседи вътре още 5 минути, преди да я изкараме.

След като сме готови, изчакваме мусаката с ориз да изстине и я сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: