Пролетна спаначена торта

Пролетна спаначена торта
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Пролетна спаначена торта, но не пропускайте да си я приготвите и лято, и зима - разкошна е"

Необходими Продукти

  • БЛАТОВЕ
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • спанак - 125 г бейби
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2 1/3 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 700 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • царевично нишесте - 3 с.л. пълни
  • ванилия - 1 бр.
  • лимон - кората на половин лимон
  • маскарпоне - 250 г
  • ЗА ДЕКОРАЦИЯ
  • шоколад
  • пресни плодове
  • трохи от блата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и отцедете добре спанака, след което го смелете в блендер заедно с прясното мляко - до гладка консистенция.

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем с миксер на високи обороти, докато сместа удвои обема си и захарта се стопи.

Към тази смес прибавете последователно смления спанак, олиото и брашното, смесено и пресято с бакпулвера, като продължите да бъркате с миксер, но на най-ниските обороти.

Разделете сместа за тортените блатове в две купи (за да получите равни по дебелина блаатове) и след това прехвърлете всяка част в тава, покрита с хартия за печене 26 см.

Печете спаначените блатове в загрята на 170 градуса фурна за около 18-20 всеки.

За готовност проверете с дървено шишче.

Готовите блатове извадете от формата за печене, махнете хартията и оставете напълно да се охладят.

Пригответе крема, като разбиете яйцата с царевичното нишесте.

В касерола сложете прясното мляко, захарта и ванилията и ги загрейте почти до завиране.

След това дръпнете касеролата от котлона и добавете на струя жълтъците с нишестето, бъркайки.

Върнете крема на котлона и го сварете, докато на повърхността започнат да се образуват балончета и сладкарският крем се сгъсти.

Към готовия крем прибавете фино настъргана кора на половин лимон, разбъркайте и го покрийте със стреч фолио, за да не се образува коричка, след което го оставете да се охлади, до стайна температура.

Щом кремът за торта се охлади, прибавете към него маскарпонето и разбъркайте за кратко с миксера, само колкото да се смесят и да се получи хомогенна смес.

Изравнете блатовете с нож и може да сглобите сметановата торта.

Поставете единия блат в подходящя чиния или поднос за торта и го стегнете с регулируем ринг.

Покрийте блата с половината от крема и продължете по съшия начин с другия блат и останалия крем.

Заравнете с шпатула и поръсете спаначената торта с малко трохи които си направете от изрезките на блатовете.

Аз декорирах тортата и с малко шококадови фигурки и свежи малини.

Приберете пролетна спаначена торта в хладилник за поне 12 часа, за да стегне добре, след което може да и се насладите.

Да ви е сладко !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: