Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички на фурна по гръцки

Пълнени тиквички на фурна по гръцки

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Пълнени тиквички на фурна по гръцки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Пълнени тиквички на фурна по гръцки са много любимо лятно ястие - изпечете ги, не ги варете!"

Необходими Продукти

  • тиквички - 10 средно големи
  • телешка кайма - 600 г (плешка)
  • лук - 2 глави жълт
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 голяма скилидка
  • зехтин - 3 с.л. екстра върджин
  • ориз - 12 с.л. пълнени
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • сол - 1 с.л.
  • бульон - 2 ч.ч. месен бульон или топла вода
  • За печенето
  • зехтин - ½ ч.ч. екстра върджин
  • вода - малко над 1/2 ч.ч.
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пълнените зеленчуци са много любимо лятно ястие.

Като цяло обичаме много пълнени зеленчуци. Особено чушките и домати, но и тиквичките. Малко ме дразнят, защото тиквичките, както и да ги правиш, стават леко воднисти, като се варят в тенджерата.

Затова този път реших да ги сложа в тава и да ги изпека. Оказа се страхотна идея! Станаха и по-вкусни отвсякога.

Измийте тиквичките. Отрежете дръжките от върха и издълбайте месестата част с лъжица. Заделете за вътрешността за рецепта за пай или за тиквички с полента, примерно.

Измийте добре ориза под течаща вода, за да отстраните нишестето. Накълцайте лука и чесъна. Почистете и настържете моркова.

Сложете зехтина в голям тиган и го сложете на огъня. След като се загрее, добавете лука и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете моркова и го запържете, докато омекне. Добавете чесъна, подправките и накрая каймата. Запържете добре каймата, за да се зачерви.

Добавете ориза и солта и запържете, докато оризът започне да блести. Загасете с водата, намалете котлона и оставете да къкри няколко минути, като разбърквате, за да не залепне за дъното, докато изпие целия сок. Махнете плънката от огъня.

След като плънката изстине, напълнете тиквичките. Поставете ги в голяма тенджера или тава за печене. Изсипете в тавата и водата. Полейте тиквичките със зехтин и ги поръсете с черен пипер и сол. Покрийте тавата с алуминиево фолио или капак.

Печете пълнените тиквички в предварително загрята фурна, на 200°C. В моята фурна се пекоха общо 2 часа, като последните 15 минути махнах капака, за да се запекат.

Извадете ястието с тиквички от фурната и го оставете да престои половин час преди сервиране.

Сервирайте горещи или със стайна температура.

Насладете се на пълнени тиквички на фурна по гръцки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: