Начин на приготвяне
Ползвам стевия за сладкиши и еритритол на прах, които са 1:1 със захарта.
Сложих 1 с.л. ментово брашно за аромат. Но и без него си е много вкусно.
Желатинът се разтваря с 45 мл студена вода и се оставя да набъбне.
След това кокосовото и бадемовото мляко се сипват в тенджерка. Прибавят се останалите съставки и се разбърква с бъркалка. Слага се на котлона да се затопли, но не трябва да завира. Набъбналият желатин се изсипва директно в сместа и се бърка, докато се разтопи. Не е нужно предварително да го разтопявате.
Разпределете сместа за панакота в подходящи купички или чашки. Прибира се в хладилника за няколко часа, докато стегне. Плодовете се добавят, когато отгоре вече леко се е стегнало.
Моят съвет е да си направите десерта от вечерта за другия ден.
Кокосовото мляко в консервите не е като другото. То е доста по-гъсто, може да го срещнете и като кокосов крем. Колкото по-висок е процентът на мазнини, толкова е по-гъсто. Ако се остави в хладилника, отгоре се образува една твърда част, а отдолу вода. Твърдата част е кокосовата сметана.
В случая на нас ни трябва на стайна температура. Ако се е отделила вода, изсипете цялото съдържание в купа и разбъркайте с бъркалка до получаване на еднородна смес.
Бадемовото мляко може да го купите или да си го направите.
За тази Панакота ползвам желатин на Радиком. Едно пакетче е 10 г и пише, че е за 300 - 350 мл. Затова сложих 15 г.
Но ако ползвате друг желатин, вижте какво пише на опаковката.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия