Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Задушен заек»Задушен заек с гъби във винен сос

Задушен заек с гъби във винен сос

Задушен заек с гъби във винен сос
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Задушен заек с гъби във винен сос може да сервирате с бяло вино и любима свежа салата."

Необходими Продукти

  • заек - охладен около 1.4 кг
  • лук - 1 глава
  • моркови - няколко броя дребни
  • олио - 5 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на зърна
  • дафинов лист
  • магданоз
  • СОС
  • масло - 20 г
  • брашно - 2 с.л.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • бульон - 1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • гъби - 300 г ползвах замразени челядинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязах заека на порции и запържих месото в загрято олио до златисто от всяка страна.

Прибавих в тенджерата при месото нарязана на едро глава кромид лук, цели дребни моркови, зърна черен пипер, дафинов лист, сол, магданоз и налях вода, колкото да облее продуките.

Сварих месото за 30 минути в тенджера под налягане.

След това извадих месото и морковите в тава, а бульона прецедих. Една част от него използвах за соса, а останалото количество охладих, налях в бутилка и замразих за друго ястие.

Когато варя месо и ми остане заешки бульон, го замразявам и така винаги имам в наличност. Щом ми потрябва, слагам бутилката в купа с гореща вода и до половин час вече имам вкусен бульон.

Приготвих соса, като загрях маслото и запържих в него брашното, докато промени цвета си.

След това прибавих на тънка струя, бъркайки чаша бульон и чаша бяло вино.

Към сос прибавих и гъбите и оставих на котлона да къкри няколко минути.

Залях месото с горещия сос и сложих тавата със заешко в загрята фурна да се запече за 20 минути, до златисто.

Задушен заек с гъби във винен сос може да сервирате с бяло вино и любима свежа салата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: