Начин на приготвяне
Заекът се изчиства и измива. Отрязва се главата и вратът. Предните крачета и бутчетата се отстраняват. Гръдния кош се разрязва, изплаква се и се подсушава. Костите внимателно се изваждат.
Месото се поръсва със сол и черен пипер, нарязания чесън, покрива се с нарязано на дълги ленти свинско шкембе и с месото от предните крачета.
Всичко се навива на руло и се завързва с конец или се забожда с клечки за рулади. Запържва се в горещо масло заедно с бутчетата.
Долива се с бульон, приготвен от главата и костите. След 1 до 2 часа (в зависимост от количеството) месото се изважда.
В мазнината се запържва брашното, залива се с бульон и заквасена сметана. Сосът се кипва.
Месото се нарязва на филии и се залива със соса.
Задушеният заек се поднася топло или студено.
Месото добива по-пикантен вкус, ако се намаже с горчица или доматено пюре, смесено с черен пипер.
Задушеният заек със сметана е готов.