Начин на приготвяне
Почистваме скумрията, махаме главата и опашката, измиваме я. Нарязваме я на шайби. Подправяме парченцата риба със сол и черен пипер.
На дъното на малка тава слагаме 2 с.л. олио и ги нареждаме на разстояние в тавата. Нарязваме лука на дребно, краставичката на тънки парченца, скилидките чесън на тънки филийки, моркова го режем на кубченца.
Смесваме го със смлените домати, подправен със захар, за да не е кисело от доматеният сок. Подправяме със сол. Изливаме соса отгоре.
Най-отгоре поливаме скумрията плакия пак с олио - 2 с.л. Нарязваме лющяна - пресен на ситно и ръсим отгоре.
Печем скумрия със сос на фурна на 200°C до готовност - скумрията се изпича, сосът се сгъстява.