Начин на приготвяне
Освен от кайма се правят още и картофени кюфтенца, кюфтета от ориз, фалафели и др.
Разкошни стават без месо.
Аз често приготвям от този вид у дома и винаги знам, че всички ще останат доволни.
Смея да твърдя, че на вкус кюфтетата от леща трудно се различават от тези от кайма.
Добре е сместа да се приготви от предния ден, но не е задължително.
Лещата (може да бъде от тъмната или червена) сварявам я. Отцеждам. Изстива и я пасирам леко.
Запържвам/задушавам една малка главичка лук на ситно нарязан и го отцеждам от мазнината.
Смесвам лещата и лука с настърган морков и два малки картофа, които предварително съм сварила (настъргани се сваряват за 5 мин.)и отцедила от течността им.
Добавям едно яйце и подправките: млян кимион (задължително), черен пипер, сух чесън, магданоз, сол, малко червен пипер и 2 с.л. галета.
Всичко омесено (трябва да се получи стегната смес) оставям в хладилник за около 30 мин.
Оформям с мокри ръце безмесните кюфтенца.
Овалвам в малко брашно, само за да добият гладка форма.
Пърженето е със съвсем малко мазнина, почти печени да бъдат.
Сервирам тези уникално вкусни кюфтета от леща със зелена салата, свежа салата, домашна туршия или друга сезонна салата и кисело мляко.
Бележка: Сместа за кюфтета може да се приготви предния ден и да остане в хладилника до 24 ч.
Източник: Кулинарни рецепти Mimi's kitchen - Фейсбук страница-рецептурник