Начин на приготвяне
В купа се слагат маята, захарта, 3 с.л. брашно, млякото и се разбърква. Купата се затваря или покрива. Оставя се настрани, докато шупне маята.
В друга купа се разбива киселото мляко със содата. След това към него се добавя яйцето и 4 с.л. олио. Отново се разбива.
В купа се пресява 650 г брашно и се добави 1 с.л. сол. След това към брашното се добавя яйчената смес и шупналата мая. След това се замесва тестото. Покрива се или се затваря в купа и се оставя да втаса за 30-40 минути.
Тестото се дели на 9 части по около 130 г и се оформят малки питки. Питките се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се покриват с кърпа и се оставят да втасат за 30 минути.
Жълтъкът се разбива с 1 с.л. олио. С тази смес се намазват втаслите питки и се поръсват със семена.
Във фурната се пекат на 180 градуса за около 20 минути. Наглеждайте ги! Моята фурна е газова и пече различно.
Може да изпечете питките във фрайера. Първо го включете да загрее на 200 градуса за 2-3 минути. Аз слагам подложка за скара върху решетката и я намазвам с мазнина, когато уредът вече е загрял. Питките се пекат на програма bake - 160 градуса за 14 минути. Не се обръщат.
Пухкави питки за бургер или сандвич напълнете с вкусна плънка и се насладете на домашни бургери.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия