Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса
Плоска тава, покрита с хартия за печене
Работи се с миксер, но е съвсем възможно тестото да се измеси на ръка.
Картофите се почистват, измиват и нарязват на по-големи кубчета. Поставят се в тенджера с достатъчно подсолена вода да се сварят за 25 мин.
Отцеждат се и се връщат в тенджерата на изцяло изключен котлон, но все пак още горещ, за да се изпари всякаква остатъчна течност, като се раздрусват няколко пъти за да не залепнат. С преса за картофи се намачкват до пюре.
В купата на миксера се изсипва брашното, маята, солта и захарта. Оформя се кладенче, в което се счуква яйцето, добавя се маслото и само 150 г от охладеното картофено пюре.
Само 150 г пюре, защото една част от грамажа е изпаднала при обелването им, друга при сваряването и отцеждането, а за тази рецепта се използва точен грамаж. Остава пюре около 1 с.л., което не е проблем.
На струйка се добавя топлото мляко, и се измесва на средна скорост на миксера за около 3 мин. Ако тестото е по-сухо, може да се добави 3 до 5 ч.л. вода, но трябва да е меко, без да се лепи по пръстите на ръката. Полученото тесто е меко, пухкаво, което изобщо не се лепи по пръстите и е с приятен восъчен цвят.
Сваля се от миксера, оформя се на хубава топка и се поставя в леко намаслена купа, да втаса за около 60 мин.
Втасалото тесто се изважда и се поставя върху голяма дъска/плот и леко се премесва, ако е необходимо дъската се напудря с малко брашно.
Оформя се на руло и се дели на 10 равни парчета, за удобство ползвах сантиметър. От парчетата тесто се оформят хубави топчета, като за да станат такива, тестото се изтегля внимателно с пръсти към долната му страна, а от горната от изтеглянето се изглажда. Може леко да се завъртят върху плот, като се работи основно с китката на ръката.
Подреждат се в тавата за печене с разстояние едно от друго. Всяко топче се притиска, за да се получи питка, ползвах широк шайбър за улеснение.
Покриват се и се оставят да втасат за около 40 мин. Втасалите топки тесто се намазват с жълтък, ползвах белтък за намазване и се поръсват със сусам.
Печем нашите малки питки на 200 градуса около 20 мин. до златисто.
Бургер питките са готови.
Източник: Петя Аргирова