Бургер питки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бургер питки
Снимка: marcheva14
1 / 3
25/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Пътят към приготвянето на съвършения бургер минава през приготвянето на съвършените бургер питки"

Необходими Продукти

  • картофи - 250 г
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • захар - 20 г
  • брашно - 500 г бяло
  • масло - 75 г стайна температура
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса

Плоска тава, покрита с хартия за печене

Работи се с миксер, но е съвсем възможно тестото да се измеси на ръка.

Картофите се почистват, измиват и нарязват на по-големи кубчета. Поставят се в тенджера с достатъчно подсолена вода да се сварят за 25 мин.

Отцеждат се и се връщат в тенджерата на изцяло изключен котлон, но все пак още горещ, за да се изпари всякаква остатъчна течност, като се раздрусват няколко пъти за да не залепнат. С преса за картофи се намачкват до пюре.

В купата на миксера се изсипва брашното, маята, солта и захарта. Оформя се кладенче, в което се счуква яйцето, добавя се маслото и само 150 г от охладеното картофено пюре.

Само 150 г пюре, защото една част от грамажа е изпаднала при обелването им, друга при сваряването и отцеждането, а за тази рецепта се използва точен грамаж. Остава пюре около 1 с.л., което не е проблем.

На струйка се добавя топлото мляко, и се измесва на средна скорост на миксера за около 3 мин. Ако тестото е по-сухо, може да се добави 3 до 5 ч.л. вода, но трябва да е меко, без да се лепи по пръстите на ръката. Полученото тесто е меко, пухкаво, което изобщо не се лепи по пръстите и е с приятен восъчен цвят.

Сваля се от миксера, оформя се на хубава топка и се поставя в леко намаслена купа, да втаса за около 60 мин.

Втасалото тесто се изважда и се поставя върху голяма дъска/плот и леко се премесва, ако е необходимо дъската се напудря с малко брашно.

Оформя се на руло и се дели на 10 равни парчета, за удобство ползвах сантиметър. От парчетата тесто се оформят хубави топчета, като за да станат такива, тестото се изтегля внимателно с пръсти към долната му страна, а от горната от изтеглянето се изглажда. Може леко да се завъртят върху плот, като се работи основно с китката на ръката.

Подреждат се в тавата за печене с разстояние едно от друго. Всяко топче се притиска, за да се получи питка, ползвах широк шайбър за улеснение.

Покриват се и се оставят да втасат за около 40 мин. Втасалите топки тесто се намазват с жълтък, ползвах белтък за намазване и се поръсват със сусам.

Печем нашите малки питки на 200 градуса около 20 мин. до златисто.

Бургер питките са готови.

Източник: Петя Аргирова

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: