Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Желета»Желе от малини за зимнина

Желе от малини за зимнина

Желе от малини за зимнина
Снимка: Виктория Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Желето от малини за зимнина може да консумирате с палачинки, чийзкейк или както вие обичате."

Необходими Продукти

  • малини - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Малините се измиват и отцеждат. Слагат се в тенджера. Към тях се добавя 200-300 грама от захарта. Слага се на котлона.

Завира се до получаване на лепкава смес, като периодично се разбърква. Оставя се настрана, за да се охлади за поне половин час.

Същото се повтаря още 2-3 пъти. Завира се, като периодично се разбърква, охлажда се и отново поне 3 пъти.

След последното завиране се подготвя тенджера с тензух. Сместа се изсипва вътре. Поставя се, така че да се отцеди и семките да останат в тензуха, а останалата част от сместа да изтича в тенджерата и ще се използва за желето.

След като всичко изстине, с ръце може да се доизцеди. Сместа в тензуха се изхвърля. В тенджерата с малиновия сок се добавя останалата захар. Вари се до получаване на желаната гъстота. Тя се проверява, като се изкарва върху чинийка, оставя се за кратко да изстине и се минава през средата с лъжица.

Когато сместа добие желаната гъстота, се добавя лимонената киселина. Вари се за още 5 минути малиновото сладко, като котлонът се намалява.

Готовото малиново желе се сипва в предварително подготвени и напълно сухи бурканчета. От тази доза излизат 4 бурканчета. Слагат се капаци. Бурканчетата се нареждат в тенджера и се заливат с вода.

Температурата на водата трябва да се съобрази с топлината на бурканите, за да не се счупят. Варят се 15 минути след завиране.

Избрах да приготвя желе, а не сладко, защото малините имат доста семки.

Желето от малини за зимнина е готово. Може да консумирате с палачинки, чийзкейк или както вие обичате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: