Начин на приготвяне
Сукет е моряшка яхния или супа, която е традиционна за област Каталуния в Испания. Тя може да се приготви с различни видове риба и морски дарове.
Като за начало, сложете белите пясъчни миди във вода със морска сол и оставете да престоят за най-малко един час.
Обелете картофите и ги нарежете на средни по големина парчета. Подгответе си и сухата чушка, като я накиснете в топла вода.
Почистете рибите, извадете филетата и премахнете всички кости от тях. Главите измийте и поставете в тенджера заедно със всички посочени продукти за бульона.
Обелете половината скариди. Вземете главите и обелките и ги запържете в малко зехтин с една -две накълцани скилидки чесън. Залейте с бялото вино и гответе около минутка, след това сипете при останалите продукти за бульона и налейте вода, която хубаво да ги покрива. Варете бульона на умерен огън за около 25-30 минути.
През това време накълцайте 1 средна глава лук и останалите скилидки чесън. Запържете в дълбок съд. Когато омекнат, сложете хляба на парчета, накъсания магданоз и бадемите. Бъркайте, докато станат леко златисти. Счукайте в хаванче или пуснете да се смелят в блендер.
Отделете две лъжици от тази смес, а останалото върнете в тигана.
Сипете още мазнина, дръпнете смляната смес до стените на съда, а в средата сложете да се запържат червената и зелена чушка, нарязаните калмари, след това доматите, червения пипер и шафрана. Щом омекнат, разбъркайте всичко, сложете картофите и налейте от бульона (предварително прецеден).
Гответе рибената яхния, докато картофите и калмарите се сварят като при нужда си доливате бульон, за да покрива продуктите. Посолете на вкус.
С остър нож извадете меката част на сушената чушка и изхвърлете кожата. Намачкайте месцето на чушката на паста и сложете в рибената чорба.
Изхвърлете водата от белите миди и ги изплакнете под течаща вода.
Сложете скаридите, мидите (черни и бели) и рибата (филетата нарязани на парчета) и гответе около 10-15 минути. Мидите трябва да се отворят, а скаридите и рибата да са идеално сварени, но да останат крехки.
Сервирайте Сукета със заделените смлени бадеми, хляб, лук/чесън и магданоз. Много си върви и със сос Айоли.
Може би звучи сложно приготвянето на това ястие, но реално не е така, просто има повечко продукти и може би не е от най-икономичните. Но определено си заслужава да се опита.