Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Сукет с морски дарове и ципура

Сукет с морски дарове и ципура

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сукет с морски дарове и ципура4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Сукет е моряшка яхния която е традиционна за област Каталуния в Испания. Тя може да се приготви с различни видове риба и морски дарове."

Необходими Продукти

  • ципура - 2 риби, среден размер
  • бели пясъчни миди - 300 г
  • черни миди - 300 г
  • калмари - 300 г
  • скариди - около 12 бр. среден размер
  • картофи - 4 бр.
  • чушки - 2 бр. зелена и червена
  • домати - 120 г, настъргани
  • чесън - 4 скилидки
  • лук - 1 средна глава
  • шафран - 1 щипка власинки
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • суха чушка - 1 бр.
  • хляб - 1 филия
  • бадеми - 1 шепа, бланширани (белени)
  • магданоз - 3 клонки
  • сол
  • зехтин
  • бяло вино - 100 мл
  • За бульон
  • лук - 1 глава
  • домат - 1 бр.
  • магданоз - 3 клонки
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 2 стръка
  • праз - 1 стрък
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сукет е моряшка яхния или супа, която е традиционна за област Каталуния в Испания. Тя може да се приготви с различни видове риба и морски дарове.

Като за начало, сложете белите пясъчни миди във вода със морска сол и оставете да престоят за най-малко един час.

Обелете картофите и ги нарежете на средни по големина парчета. Подгответе си и сухата чушка, като я накиснете в топла вода.

Почистете рибите, извадете филетата и премахнете всички кости от тях. Главите измийте и поставете в тенджера заедно със всички посочени продукти за бульона.

Обелете половината скариди. Вземете главите и обелките и ги запържете в малко зехтин с една -две накълцани скилидки чесън. Залейте с бялото вино и гответе около минутка, след това сипете при останалите продукти за бульона и налейте вода, която хубаво да ги покрива. Варете бульона на умерен огън за около 25-30 минути.

През това време накълцайте 1 средна глава лук и останалите скилидки чесън. Запържете в дълбок съд. Когато омекнат, сложете хляба на парчета, накъсания магданоз и бадемите. Бъркайте, докато станат леко златисти. Счукайте в хаванче или пуснете да се смелят в блендер.

Отделете две лъжици от тази смес, а останалото върнете в тигана.

Сипете още мазнина, дръпнете смляната смес до стените на съда, а в средата сложете да се запържат червената и зелена чушка, нарязаните калмари, след това доматите, червения пипер и шафрана. Щом омекнат, разбъркайте всичко, сложете картофите и налейте от бульона (предварително прецеден).

Гответе рибената яхния, докато картофите и калмарите се сварят като при нужда си доливате бульон, за да покрива продуктите. Посолете на вкус.

С остър нож извадете меката част на сушената чушка и изхвърлете кожата. Намачкайте месцето на чушката на паста и сложете в рибената чорба.

Изхвърлете водата от белите миди и ги изплакнете под течаща вода.

Сложете скаридите, мидите (черни и бели) и рибата (филетата нарязани на парчета) и гответе около 10-15 минути. Мидите трябва да се отворят, а скаридите и рибата да са идеално сварени, но да останат крехки.

Сервирайте Сукета със заделените смлени бадеми, хляб, лук/чесън и магданоз. Много си върви и със сос Айоли.

Може би звучи сложно приготвянето на това ястие, но реално не е така, просто има повечко продукти и може би не е от най-икономичните. Но определено си заслужава да се опита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: