Начин на приготвяне
Всичко за този чешки десерт се бърка с бъркалка.
Може да пригитвите колачките с различни сезонни плодове.
Днес избрах да ги направя с боровинки и сини сливи, това имах в наличност.
Пригответе си маслените трохи като смесите равни количества брашно, захар и масло. Втрийте ги с пръсти, до получаване на трохи.
Ако ползвате по едри плодове, предварително ги нарежете на дребни парчета.
Разбийте 2 по-големи яйца със захарта и ваниловата захар.
Прибавете настъргана кора на половин лимон и изварата.
Разбъркайте и добавете на части брашното, смесено с бакпулвера. Получава се гъсто лепкаво тесто.
Вземете лист хартия за печене и покрийте тавата на фурната.
Гребнете с лъжица от сместа и направете купчинки, на разстояние една от друга.
Аз ползвах еднократни хартиени формички за тарт.
С мокри пръсти оформете кръгове с вдлъбнатини, в които наредете плодовете.
След това покрийте плодовете с маслените трохи и сложете пайчетата да се пекат в загрята фурна на 180 °C за 20 минути, докато бордовете се зачервят.
След като са готови, докато са още горещи, намажете бордовете на ешки колачките с извара, боровинки и сини сливи с разтопено масло смесено с лъжица ром.