Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт със сини сливи и извара

Тарт със сини сливи и извара

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Тарт със сини сливи и извара
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
24/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Лесен тарт със сини сливи и извара, в който ще се влюбите още след първата хапка"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • захар - 100 г
  • краве масло - 175 г
  • яйце - 1 бр.
  • брашно - 300 г
  • сол - 1 щипка
  • За пълнежа
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 4 с.л.
  • извара - 200 г безсолна фина
  • заквасена сметана - 50 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • сини сливи - 400 г
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този плодов тарт дълбока купа се смесват нарязаното на кубчета студено масло и захарта.

Размесват се с помощта на ръцете, прибавят се яйцето, малко след това брашното и солта.

Замесва се твърдо тесто за тарта, оформя се на топка, завива се във свежо фолио и поставя в хладилника за около половин час.

През това време се подготвят сините сливи. Те се се измиват, подсушават, разрязват на две, а костилките им се отстраняват.

За пълнежа, първо, се разбиват яйцата със захарта, докато побелеят.

Прибавят се изварата и заквасената смес.

След разбъркване се добавя нишестето и отново сместа се разбърква до гладка еднородна консистенция.

Тесто се разточва и оформя на правоъгълна или кръгла кора. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене, и се набожда с вилица на места.

Отгоре се разпределя равномерно пълнежа със извара, а върху него се нареждат сините сливи с месестата част нагоре. Накрая сладкишът със сини сливи се поръсват кафява захар .

Тартът със сини сливи и извара се пече в предварително загрята на 190 °C за около 45 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: