Начин на приготвяне
Есента – сезонът на вкусните плодове и особено гроздето, е идеалното време, в което да опитате и да си приготвите тази невероятна и апетитна рецепта за сладка баница с грозде, от която ще си оближете пръстите!
Измиваме добре гроздето и разрязваме зърната наполовина, като ги изчистваме от семките. Намазняваме с малко олио правоъгълна тава за печене. Разстиламе една от корите за баница, като поръсваме отгоре с олио и върху нея слагаме още една кора.
На около 1/4 разстояние от долния ръб на кората нареждаме в 2-3 реда зърна грозде. Поръсваме 2 супени лъжици захар, по желание може и кафява, чаена лъжица галета и щипка канела. Гроздето се реди в ред, а не се разпръсква по цялата кора, както сместа при другите баници, защото по-трудно се навива кората.
Ако имате различно по цвят грозде - бяло, червено, черно - става още по интересно, когато готовата сладка баница се нареже на парчета. Прегъваме кората от долния край върху реда с грозде, навиваме и слагаме в тавата.
Така приготвяме всички кори, поръсваме с олио и малко захар отгоре и печем баницата за 30 минути, в предварително загрята умерена фурна при 180 градуса до зачервяване. Изваждаме готовата баница с канела и сервираме с поръсена отгоре пудра захар по желание. Става като щрудел. Да ви е сладко!
Сладката баница е от онези баници, от които едно допълнително парче никога не е излишно. За да разнообразите менюто си, следващия път препоръчваме да опитате от баницата с тиква или баницата с ябълки.