Начин на приготвяне
Веднага пояснявам - или пикантна консерва или обикновена риба тон и чили сос. С пикантната консерва става доста люто, с чили соса е с по-леко лют вкус.
Първо, сваряваме пастата в подсолена вода с малко олио. Когато се свари, я отцеждаме и оставяме настрани, като пак добавяме олио и сол - за да не слепне от стоене.
В касерола запържваме нарязан лук, добавяме и маслини. Следва рибата, ако обичате риба, може да добавите и консерва сардини или аншоа.
Изсипваме доматеното пюре. Винаги добавям лъжичка захар, когато ползвам доматено пюре, за да убие киселия привкус. Овкусямаме със сол и черен пипер. Тук е моментът, в който, ако сме използвали обикновена риба тон, си добавяме чили сос - количество по желание.
Махаме соса от котлона и го изсипваме в дълбока тенджера, добавяме сварената паста и объркваме. Счупваме яйцето и прибавяме само жълтъка към пастата, отново объркваме.
Разсипваме в чинии и поръсваме пармезан пастата с риба тон. Остава само да налеем чаша вино, а с тази пикантна паста с риба тон и маслини то върви много добре - предупредени сте.