Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Солен тиквеник

Солен тиквеник

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Солен тиквеник
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Толкова вкусен и толкова хрупкав солен тиквеник - нещо, което да опитате задължително тази есен"

Необходими Продукти

  • тиква - 750 г Хокайдо
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • джинджифил - 2 см пресен
  • растително масло - 2 см
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • сол
  • черен пипер - от мелницата
  • индийско орехче - прясно настъргано
  • кори за баница - 6 бр.
  • фета - 300 г
  • масло - 1 ч.ч. разтопено + 30 г за формата
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кремообразна тиква, солена фета и хрупкави кори се комбинират, за да направят перфектната солена баница с тиква.

Измийте тиквата, подсушете, почистете от семките и нарежете на малки парченца. Обелете и нарежете лука и чесъна. Обелете джинджифила и също го нарежете.

Загрейте олиото в тенджера, задушете лука, чесъна и джинджифила, добавете тиквата и задушете. Деглазирайте с виното и оставете леко да се редуцира. Налейте бульона, овкусете със сол и черен пипер и оставете всичко да къкри около 20 минути, докато тиквата омекне.

Пасирайте сместа грубо и подправете обилно със сол, черен пипер и индийско орехче. Свалете от котлона и оставете да изстине.

Загрейте фурната до 220°C горна и долна топлина.

Поставете лист за баница върху работната повърхност и го прегънете веднъж, така че тестото да стане двойно. Отгоре се намазва с тиквено пюре, поръсва се с натрошената фета и се навива на тънко руло или по избор формата, например като пакетчета.

По същия начин напълнете и другите листове, за да оформите баничките с тиква. Поставете всички рулца в намазнена с масло тава. Намазват се на тънко с разтопено масло.

Поръсете, ако имате (аз пропуснах този път) ким и печете в предварително загрята фурна за около 30 минути до златиста коричка на соления тиквеник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: