Начин на приготвяне
Салата с киноа и печени зеленчуци - много вкусна, здравословна и засищаща.
Патладжанът и тиквичката се измиват и разрязват по дължина на 3-4 филии всяко. Поръсват се леко със сол и се запичат във фурната на 200 градуса.
Цялата киноа се измива и сварява в 2 ч.ч. вода. След като кипне, се изключва котлонът и похлупена се оставя за 15 минути, след което ще е поета всичката вода.
Лукът се нарязва на дребно, доматът - на кубчета, а чесънът се наситнява. Сготвените тиквичка и патладжан се нарязват на кубчета. Сушените домати също се нарязват на парченца, а маслините - на филийки. Спанакът се измива и се нарязва на едро.
В сгорещена мазнина се запържва леко лукът и доматът, покрити. След това се прибавя пилешкото и половината от чесъна. След няколко минути следват тиквичката, патладжанът, сушените домати и подправките с остания чесън. Разбъркват се и се оставят за няколко минути. Ако има нужда, се налива 50-100 мл топла вода.
Ако не искате салата с пилешко, може да се направи и вегетариански вариант. Вместо пилешко месо може да се използва тофу на кубчета или накиснати соеви хапки, или да се пропусне изобщо.
Малко след това се прибавя спанакът, похлупва се отново, и когато е омекнал, се сваля от котлона. Изсипва се сварената киноа, добавят се пестото, маслините и натрошеното сирене и всичко се разбърква добре.
Оставя се да изстине хубаво в хладилник преди сервиране на салатата с киноа.