Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Кюфтета»Кето кюфтета от броколи

Кето кюфтета от броколи

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Кето кюфтета от броколи
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
23/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Хрупкави и ароматни кето кюфтета от броколи - няма как да не ви харесат"

Необходими Продукти

  • броколи - 1 глава, средна
  • зехтин
  • подправки - мащерка, чесън на прах, риган, босилек, розмарин
  • киноа - ¼ ч.ч.
  • брашно от нахут - ½ ч.ч.
  • яйце - 1 бр.
  • сирене - 100 г натрошено
  • босилек - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • кимион - ½ ч.л.
  • черен пипер
  • сол
  • Сос
  • хумус - 4 с.л.
  • горчица - 1 ч.л., пълна
  • мед - 1 ч.л.
  • лимон - ½ бр., сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За домашно нахутено брашно нахутът се запича на 160 °C около 15 минути. Когато изстине, на части се смила в кафемелачка.

Киноата се измива и се слага да се вари в ½ ч.ч. вода. Като заври водата, котлонът се изключва и киноата се оставя похлупена за около 15 минути, докато се поеме всичката вода.

Броколите се разделят на розички. Объркват се с 1 с.л. зехтин и подправките. Разпределят се в тавичка и се пекат в загрята на 180 °C фурна около 10-15 минути.

Когато готовата киноа и броколите изстинат, се слагат в чопър заедно с натрошеното сирене, брашното от нахут, 1 чукнато яйце и останалите подправки и се смилат до получаването на лепкава смес.

За веган вариант може да се ползва тофу или веган сирене вместо обикновено сирене и вместо яйце - 1 с.л. смляно ленено семе, смесено с 3 с.л. вода, оставено за 5 минути.

От готовата смес се оформят кюфтенца от броколи. В малко сгорещено олио се запържват зеленчуковите кюфтенца от двете страни.

За соса се смесва горчица, мед и лимонов сок. Като се разбъркат хубаво, се добавя и хумусът и се бърка до еднородна смес.

Хрупкави и ароматни кето кюфтета от броколи - няма как да не ви харесат :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: