Начин на приготвяне
За домашно нахутено брашно нахутът се запича на 160 °C около 15 минути. Когато изстине, на части се смила в кафемелачка.
Киноата се измива и се слага да се вари в ½ ч.ч. вода. Като заври водата, котлонът се изключва и киноата се оставя похлупена за около 15 минути, докато се поеме всичката вода.
Броколите се разделят на розички. Объркват се с 1 с.л. зехтин и подправките. Разпределят се в тавичка и се пекат в загрята на 180 °C фурна около 10-15 минути.
Когато готовата киноа и броколите изстинат, се слагат в чопър заедно с натрошеното сирене, брашното от нахут, 1 чукнато яйце и останалите подправки и се смилат до получаването на лепкава смес.
За веган вариант може да се ползва тофу или веган сирене вместо обикновено сирене и вместо яйце - 1 с.л. смляно ленено семе, смесено с 3 с.л. вода, оставено за 5 минути.
От готовата смес се оформят кюфтенца от броколи. В малко сгорещено олио се запържват зеленчуковите кюфтенца от двете страни.
За соса се смесва горчица, мед и лимонов сок. Като се разбъркат хубаво, се добавя и хумусът и се бърка до еднородна смес.
Хрупкави и ароматни кето кюфтета от броколи - няма как да не ви харесат :)