Начин на приготвяне
Как можете да устоите на вкусен гратен? Тук предлагам една вечна класика, типично зимна домашна рецепта, която успява да направи дори най-малко обичаните зеленчуци вкусни: гратиниран карфиол.
Неустоимата коричка, която се получава при готвене, крие кремообразна и вкусна сърцевина.
Резултатът е вкусна и истинска вегетарианска гарнитура, която ще възбуди апетита на цялото семейство, дори и на децата, които не обичат зеленчуците. Когато искате да приготвите рецептата с карфиол по средиземноморски стил, първо трябва да нарежете цветчетата карфиол, опитайте се да ги нарежете на еднакъв размер, за да се получи равномерно изпичане.
Сварете карфиола за около 8 минути във вряща подсолена вода, времето може да варира в зависимост от големината. Ако не са еднакви, може да сложите първо по-големите цветчета и след 2-3 минути по-малките; Въпреки това, помислете за получаване на нежна консистенция, като същевременно запазите съцветията непокътнати в края на готвенето. След като са готови, ги отцедете и ги оставете да изстинат поне десет минути.
Поръсете със струйка олио тава за печене и разпределете цветчетата карфиол, без да ги застъпвате много, добавете чери доматите, разделени на половина или четвъртинки, в зависимост от размера, каперсите, маслините и щедра шепа сух риган накрая подправете със сол.
В отделна купа смесете пармезана с галетата, след това поръсете съставките в съда за печене със сместа, добавете струйка олио и прехвърлете в предварително загрята статична фурна на 200°C за 15-20 минути, заедно с грила функция на максимална мощност до златисто кафяво, 5-10 минути ще бъдат достатъчни.
Извадете от фурната, оставете да се охлади за няколко минути, сервирайте и се насладете на вкусен гретен от карфиол по средиземноморски!