Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Охлювчета»Канелени ябълкови рулца

Канелени ябълкови рулца

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Канелени ябълкови рулца
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
12/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Изненадващо вкусни ябълкови рулца с дъх на канела.... и още нещо"

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • брашно - 300 г
  • прясно мляко - 140 мл
  • мед - 1 с.л. пълна
  • жива мая - 10 г (1/4 кубче)
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 30 г
  • ПЛЪНКА
  • ябълки - 2 бр.
  • захар - 3 с.л. кафява
  • вода - 2 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • ром - 2 с.л.
  • ОЩЕ
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л. кафява
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от посочените продукти като първо разтворите меда и маята в леко затоплено прясно мляко. Разбъркайте и оставете съда покрит, за да се активира маята.

В друг съд пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Добавете към брашното сместа с маята, едно леко разбито яйце и олиото и замесете меко тесто.

Накрая добавете мекото масло и месете до усвояването му.

Поставете тестото в купа и я покрийте със стреч фолио. Тестото трябва да престои 30-40 минути, докато удвои обема си.

През това време пригответе плънката като нарежете 2 средни ябълки на дребни парчета. Ябълките не съм белила.

Сложете нарязаните ябълки в касерола, поръсете с няколко лъжици захар, лъжица, две вода и 2 лъжици тъмен ром.

Гответе плънката на средна степен на котлона, няколко минути, бъркайки, докато ябълките леко омекнат и започнат да се карамелизират.

След това прибавете канела и сух джинджифил.

Разбъркайте, за да се смесят вкусовете и оставете плънката да се охлади.

Щом тестото е удвоило обема се го разточете върху леко набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 0.5 см.

Поръсете равномерно с плънката и навийте на руло.

Прищипете края на рулото, за да не се развие по време на печенето.

С остър нож или шпатула за тесто нарежете рулото на парчета с ширина 3-4 см.

Покрийте тава с хартия за печене и наредете рулцата на разстояние едно от друго.

Най-добре ще е да ползвате тавата на фурната, за да не залепнат едно за друго при печене.

Покрийте тавата с фолио или кърпа и оставете рулцата да втасат за поне 20 минути.

След това ги намажете внимателно с четка, потопена в прясно мляко и поръсете с кафява захар. По желание може да сложите в центъра на всяко руло по една ядка.

Сложете тавата с ябълковите рулца в загрята фурна на 170°С и печете 20 минути, до златисто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: