Начин на приготвяне
Оризът се измива хубаво и след това се накисва в студена вода с 1/2 ч.л. сол.
Зелето се отцежда и нарязва на ситно.
Пилешките подбедрици измиваме и прехвърляме в тенджера със студена вода, добавяме солта, дафиновите листа и зърната бахар и черен пипер. Варим около 25 минути, след което прехвърляме свареното пилешко месо в купа и овкусяваме със сол, смлян черен пипер, щипка куркума и джинджифил на прах. Бульонът прецеждаме и ще го използваме за ориза.
В тиган с мазнината запържваме лука, чесъна, наситнения морков и след няколко минути и наситненото кисело зеле. След като поомекне, се добавя отцеденият от водата ориз. Периодично разбъркваме, за да поеме мазнината. Наливаме 2 ч.ч. от горещия бульон и сместа се оставя да покъкри на котлона до сгъстяване.
Прехвърляме ориза в тава, доливаме още 1 ч.ч. от бульона и подреждаме отгове пилешкото месо. Накрая поръсваме със тънка струйка олио и пъхаме тавата в предварително загрята на 180 °C на средна решетка за около 35 - 40 минути или до готовност на ориза.
След това включваме фурната само на горен реотан и печем пилето с ориз още десетина минути или докато пилешкото месо хване апетитен загар.
Готовото пиле с ориз и кисело зеле на фурна изваждаме и покриваме тавата с капак или кърпа за 15 минути, за до остане оризът сочен.
Добър апетит с моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна!