Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна

Моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна
Снимка: Зори
1 / 6
06/12/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Добър апетит с Моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна - върви със скилидка чесън"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 2 кг (13 бр. пилешки подбедрици)
  • дафинов лист - 4 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 10 зърна
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • моркови - 2 бр.
  • кисело зеле - 1/2 глава
  • ориз - 1 ч.ч., пълна до горе
  • черен пипер
  • куркума
  • джиндживфил на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива хубаво и след това се накисва в студена вода с 1/2 ч.л. сол.

Зелето се отцежда и нарязва на ситно.

Пилешките подбедрици измиваме и прехвърляме в тенджера със студена вода, добавяме солта, дафиновите листа и зърната бахар и черен пипер. Варим около 25 минути, след което прехвърляме свареното пилешко месо в купа и овкусяваме със сол, смлян черен пипер, щипка куркума и джинджифил на прах. Бульонът прецеждаме и ще го използваме за ориза.

В тиган с мазнината запържваме лука, чесъна, наситнения морков и след няколко минути и наситненото кисело зеле. След като поомекне, се добавя отцеденият от водата ориз. Периодично разбъркваме, за да поеме мазнината. Наливаме 2 ч.ч. от горещия бульон и сместа се оставя да покъкри на котлона до сгъстяване.

Прехвърляме ориза в тава, доливаме още 1 ч.ч. от бульона и подреждаме отгове пилешкото месо. Накрая поръсваме със тънка струйка олио и пъхаме тавата в предварително загрята на 180 °C на средна решетка за около 35 - 40 минути или до готовност на ориза.

След това включваме фурната само на горен реотан и печем пилето с ориз още десетина минути или докато пилешкото месо хване апетитен загар.

Готовото пиле с ориз и кисело зеле на фурна изваждаме и покриваме тавата с капак или кърпа за 15 минути, за до остане оризът сочен.

Добър апетит с моето вкусно пиле с ориз и кисело зеле на фурна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: