Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака със сос Бешамел и кашкавалена коричка

Мусака със сос Бешамел и кашкавалена коричка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Мусака със сос Бешамел и кашкавалена коричка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Мусака, каквато дори баба ви не е сънувала - със сос Бешамел и вкусна шоколадова коричка"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 5 бр. големи
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • за бешамела
  • масло - 70 г
  • брашно - 3 с.л. равни
  • прясно мляко - 600 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кашкавал - 100 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера нагрейте олиото и добавете нарязаният на ситно лук и настърганият морков, запържете до омекване на лука.

Смесете каймата с малко вода и я добавете, оставете така, като периодично разбърквате до изпаряване на водата. Прибавете доматеното пюре и червения пипер, разбъркайте.

Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, чубрицата и черния пипер, разбъркайте за кратко. Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка и налейте топла вода, колкото да покриете продуктите.

Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.

През това време пригответе Бешамела. Разтопете маслото и го нагрейте, добавете брашното и запържете до златисто.

Налейте студеното мляко в сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане, прибавете и разбитото с вилица яйце и бъркайте до еднородна гъста смес, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Залейте мусаката с Бешамела равномерно и поръсете върху него настъргания кашкавал.

Запечете до златисто на горен реотан на фурната.

Сочна и много вкусна мусака!

Мусаката със сос Бешамел и кашкавалена коричка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: