Начин на приготвяне
В тенджера нагрейте олиото и добавете нарязаният на ситно лук и настърганият морков, запържете до омекване на лука.
Смесете каймата с малко вода и я добавете, оставете така, като периодично разбърквате до изпаряване на водата. Прибавете доматеното пюре и червения пипер, разбъркайте.
Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, чубрицата и черния пипер, разбъркайте за кратко. Прехвърлете сместа в правоъгълна тавичка и налейте топла вода, колкото да покриете продуктите.
Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до готовност на картофите.
През това време пригответе Бешамела. Разтопете маслото и го нагрейте, добавете брашното и запържете до златисто.
Налейте студеното мляко в сместа на тънка струя при непрекъснато бъркане, прибавете и разбитото с вилица яйце и бъркайте до еднородна гъста смес, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Залейте мусаката с Бешамела равномерно и поръсете върху него настъргания кашкавал.
Запечете до златисто на горен реотан на фурната.
Сочна и много вкусна мусака!
Мусаката със сос Бешамел и кашкавалена коричка е готова.