Начин на приготвяне
Обелете скаридите и запазете обелките. Обелете и нарежете скилидките чесън на филийки.
Сложете пастата да се вари в подсолена вода според указанията на пакета.
До нея загрейте дълбок тиган с 4 с.л. зехтин (на умерен огън).
Сложете чесънчето в тигана заедно със лютото чушле. Запържете, докато замирише приятно и извадете чесънчетата. Сложете обелките от скаридите и бъркайте, докато почервенеят и пуснат аромата си.
Притискайте с лъжица, за да изстискате соковете от главите.
Сипете малко водичка от варенето на ригатоните и доматетото пюре и след минута-две дръпнете соса от огъня. Прецедете го през фина цедка. Сосчето е по - скоро самата мазнина със цвят и аромат от скаридите, чесъна и доматите, почти няма течност.
Сложете и самите морски дарове, а след минута две щом променят цвета си са готови.
Прехвърлете пастата в тигана, поръсете с прясно смлян черен пипер и хубаво разбъркайте. Ако все пак ви се виждат сухи ригатоните, може да сипете още лъжица зехтин и вода от варенето и да бъркате за кратко, за да полепне всичко по пастата и да се овкуси.
Накрая сложете сушените риган и магданоз и разтърсете тигана.
Сервирайте пастата със скариди, като поръсите всяка порция със ситно накълцан див лук.
Когато нямаме див лук, слагам тънки стръкчета обикновен зелен лук.
Бързо, лесно и много вкусно са тези ригатони със скариди!