Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Макаронена салата»Ригатони със скариди

Ригатони със скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ригатони със скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Сервирайте ригатони със скариди, като поръсите всяка порция със ситно накълцан див лук."

Необходими Продукти

  • ригатони - 300 г
  • скариди - 20 бр. пресни, охладени
  • чесън - 4 скилидки
  • кайенски пипер - 1 сухо люто чушле
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин
  • риган
  • магданоз - сушен
  • див лук - 6 стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете скаридите и запазете обелките. Обелете и нарежете скилидките чесън на филийки.

Сложете пастата да се вари в подсолена вода според указанията на пакета.

До нея загрейте дълбок тиган с 4 с.л. зехтин (на умерен огън).

Сложете чесънчето в тигана заедно със лютото чушле. Запържете, докато замирише приятно и извадете чесънчетата. Сложете обелките от скаридите и бъркайте, докато почервенеят и пуснат аромата си.

Притискайте с лъжица, за да изстискате соковете от главите.

Сипете малко водичка от варенето на ригатоните и доматетото пюре и след минута-две дръпнете соса от огъня. Прецедете го през фина цедка. Сосчето е по - скоро самата мазнина със цвят и аромат от скаридите, чесъна и доматите, почти няма течност.

Сложете и самите морски дарове, а след минута две щом променят цвета си са готови.

Прехвърлете пастата в тигана, поръсете с прясно смлян черен пипер и хубаво разбъркайте. Ако все пак ви се виждат сухи ригатоните, може да сипете още лъжица зехтин и вода от варенето и да бъркате за кратко, за да полепне всичко по пастата и да се овкуси.

Накрая сложете сушените риган и магданоз и разтърсете тигана.

Сервирайте пастата със скариди, като поръсите всяка порция със ситно накълцан див лук.

Когато нямаме див лук, слагам тънки стръкчета обикновен зелен лук.

Бързо, лесно и много вкусно са тези ригатони със скариди!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: