Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Овчарски пай»Пармантие от патешко месо и батат

Пармантие от патешко месо и батат

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пармантие от патешко месо и батат
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Пармантие от патешко месо и батат - изискано и вкусно ястие, с което да впечатлите своите гости."

Необходими Продукти

  • лук шалот - 50 г
  • пресен лук - 30 г почистен
  • магданоз - 10 - 12 стръка, листата
  • патешко месо - 600 г конфи (обезкостени бутчета)
  • батати - 600 г
  • джинджифил - 2 см. пресен корен
  • сметана - 100 г готварска
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • За хрупкава коричка
  • пармезан - 50 г
  • лешници - 50 г сурови, белени
  • балсамова редукция - с лимон (за сервиране, по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пармантие от патешко месо и батат за вашата празнична трапеза.

Накълцайте лука (шалот и пресен лук). Откъснете листата на магданоза и също ги скълцайте на ситно.

Сложете в тиган малко от патешката мас, в която се е консервирало месото и запържете лука и магданоза за кратко.

След това добавете конфитираното патешко месо като го разкъсате, трябва да стане като дърпано месо.

Гответе около 5 минути при често разбъркване.

Сварете бататите с лъжичка сол докато омекнат, после ги обелете. Може и да ги сготвите на пара, за да не поемат много вода. Тогава ще трябва предварително да ги обелите и нарежете на парчета.

Намачкайте сладките картофи със сметаната и черния пипер. Понякога добавям и щипка индийско орехче, но не и сол, защото на патешкото му отива нещо сладникаво, за което бататите са перфектни.

Намазнете форма за торта със малко зехтин. Може да ползвате и ринг или пък 6 малки рингове за индивидуални порции, зависи от случая.

Разпределете пласт от патешкото месо на дъното на формата, отгоре сложете пласт от пюрето от батати и накрая поръсете обилно със смлени пармезан и лешници.

Печете около 20-30 минути на 180 градуса. Отделете от формата и сервирайте с малки струйки балсамова редукция (по желание).

Елегантно ястие за вашата празнична вечеря!

Пояснение: Пармантие е вид овчарски пай, който е взаимстван от френската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: