Начин на приготвяне
Пармантие от патешко месо и батат за вашата празнична трапеза.
Накълцайте лука (шалот и пресен лук). Откъснете листата на магданоза и също ги скълцайте на ситно.
Сложете в тиган малко от патешката мас, в която се е консервирало месото и запържете лука и магданоза за кратко.
След това добавете конфитираното патешко месо като го разкъсате, трябва да стане като дърпано месо.
Гответе около 5 минути при често разбъркване.
Сварете бататите с лъжичка сол докато омекнат, после ги обелете. Може и да ги сготвите на пара, за да не поемат много вода. Тогава ще трябва предварително да ги обелите и нарежете на парчета.
Намачкайте сладките картофи със сметаната и черния пипер. Понякога добавям и щипка индийско орехче, но не и сол, защото на патешкото му отива нещо сладникаво, за което бататите са перфектни.
Намазнете форма за торта със малко зехтин. Може да ползвате и ринг или пък 6 малки рингове за индивидуални порции, зависи от случая.
Разпределете пласт от патешкото месо на дъното на формата, отгоре сложете пласт от пюрето от батати и накрая поръсете обилно със смлени пармезан и лешници.
Печете около 20-30 минути на 180 градуса. Отделете от формата и сервирайте с малки струйки балсамова редукция (по желание).
Елегантно ястие за вашата празнична вечеря!
Пояснение: Пармантие е вид овчарски пай, който е взаимстван от френската кухня.